Hazır Çiğ Köfte Seti Nasıl Yapılır?

Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman gibi yörelere ait; çok lezzetli, etli ve etsiz çeşitleri bulunan çiğ köfte seti: bulgur, salça, soğan, isot, maydanoz ve çeşitli baharatlar ile yoğrularak, ısı görmeden hazırlanan çok lezzetli bir yemektir. Doğu yöresine ait olan çiğ köfte, çok farklı şekillerde hazır olabilmektedir.. Etli, cevizli versiyonları olan çiğ köfteyi, çiğ köfte seti ile de hazırlayarak zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Besleyiciliği yüksek olan ve özellikle kış aylarında daha sık tüketilen çiğ köfteyi, evinizde çok pratik şekillerde de hazırlayabilirsiniz. Çiğ köfte seti nasıl hazırlanır, gibi soruların cevabı oldukça basittir.

Hazır çiğ köfte seti, ister etli olsun ister etsiz olsun, aşağıdaki tarifi izleyerek çok kısa sürede hazır edebilirsiniz.


Hazır Çiğ Köfte Seti İçindekiler

Çiğ köftelik bulgur, patates püresi, kırmızı pul biber, karabiber, kimyon, yeni bahar, limon tuzu, tuz, soğan, sarımsak, salça ve nar ekşisi sosu hazır çiğ köfte seti içinde bulunanlar arasındadır. Etsiz Çiğ köfte seti içerisinde patates püresi bulunmamaktadır.


Çiğ Köfte Seti Nasıl Yapılır?

Etli veya etsiz çiğ köfte seti ile 10-12 kişilik çiğ köfteyi 15-20 dakikada hazırlayabilirsiniz. Öncelikle elinizdeki harca ve birkaç ek malzemeye ihtiyacınız olacak.

Çiğ Köfte Seti İçin Yardımcı Malzemeler;

● 1,5 ılık bardak su, yaklaşık 300 mililitre.

● Salça

● Bir fincan yani yaklaşık 75 mililitre sıvı yağ

● Soğan

● Maydonoz


Hazır Çiğ Köfte Seti Yapımı

Bu basit tarifi bir kez uyguladıktan sonra, tarife tekrar bakmanıza gerek kalmayacak. Çünkü temel birkaç malzeme ile hazırlanan bu tarifi ve lezzetli unutmak mümkün olmayacak.

● Harcını geniş bir kaba alın, üzerine 300 mililitre ılık suyu ekleyin ve karıştırın.

● Karışımı yaklaşık 10 dakika kadar bekletin.

● Salçayı ve eğer etli tercih ediyorsanız, hazırladığınız eti ilave edip 5-10 dakika kadar yoğurun.

● Bu karışıma, bir fincan kadar sıvı yağı ilave edip yoğurmaya devam edin.

● Kıyılmış soğan ve maydanozu da ekledikten sonra malzemelerin karışması için biraz daha yoğurmaya devam edin. Çiğ köfteniz servis için hazır.

Not: Etli çiğ köfte yapımı için hazır etli çiğ köfte setine et eklemeniz gerekmektedir. Etli çiğ köfte setinde patates püresi bulunmamaktadır.


Çiğ Köfte Nasıl Servis Edilir?

Çiğ köfte seti ile hazırladığınız, çiğ köfteyi, eliniz ile sıkımlar haline getirin. Yanına marul, roka, kıvırcık, turp gibi sebzeleri ekleyebilir, 2 farklı tabak veya bir tabakta tüm çiğ köfteyi sunabilirsiniz. Eğer çiğ köftenizi acı tercih ediyorsanız, yanına nar ekşisi eklemeyi de unutmayın. Nar ekşisi acıya dayanıklı olmayan kişiler için, besini tüketmek için yardımcı olacaktır. Yine yanında bazı içecekleri de eklemeyi unutmayın. İster öğün olarak, ister başlangıç olarak çiğ köfteyi tüketebilirsiniz.


Çiğ Köfte Faydaları

Çiğ köfte besleyiciliği yüksek bir yemektir. İçerisinde bulunan baharatlar, soğan ve özellikle isot bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek sağlar. Sindirimi kolaylaştıran isot, kış aylarında çok sık tüketilir. Aynı zamanda kemik gelişimini de destekleyen isot ve diğer baharatlar çiğ köftenin kış ayları için çok iyi bir bağışıklık güçlendirici olduğunun göstergesidir.

İçerisinde bulunan bulgur; protein bakımından güçlü bir kaynaktır. Günlük protein ihtiyacının bir kısmını çiğ köfte ile sağlayabilirsiniz.

Maydanoz, soğan gibi; antioksidan içeriğe sahip besinler de çip köfteyi sağlıklı bir öğün haline getirir.


Çiğ Köfte Kalori için de İyi Bir Alternatif

Çiğ köfte kalori bakımından oldukça düşük bir besindir. 1 porsiyon çiğ köfte, yaklaşık 220 kaloridir. Bu da, bir öğün olarak tüketildiği takdirde oldukça düşük bir kalori miktarına tekabül eder.

Birkaç İpucu

● Çiğ köfte, bulgurun şişme özelliği sebebiyle o gün tüketilmesi gereken bir yemektir. Özellikle et ile hazırlanan çiğ köftenin, o an tüketilmesi tavsiye edilir. Çiğ köfte seti için durum daha pratiktir, çünkü hızlıca hazırladığınız çiğ köftenizi istediğiniz an hazır ederek tüketebilirsiniz.

● Çiğ köftenin en önemli baharatı isottur. Çiğ köftenintadını test ederek dilerseniz isot ekleyebilirsiniz.

● Ev yapımı çiğ köfte hazırlamak zaman alabildiği için en iyi alternatif çiğ köfte seti kullanmaktır. Ev ortamında, 20 dakika kadar kısa bir sürede, çiğ köfte hazırlamak için etsiz çiğ köfte setini kullanabilirsiniz.

● Çiğ köftenin yanında ayran tüketerek besleyiciliğini destekleyebilirsiniz.


Falafel Nedir?

Ortadoğu’nun en meşhur yiyeceklerinden birisi olan falafel, tüm dünyada yerini alan bir lezzet haline gelmiştir. Sağlıklı ve pratik bir atıştırmalık olan falafel aynı zamanda lezzetli bir vegan köftedir. İçeriğinde et bulunmadan hazırlanan falafel, yağ dahil hiçbir hayvansal gıda içermez.

Nohutun yüksek besin değerine sahip olması ile iyi bir öğün tercihidir. Hem besleyici hem sağlıklı olan bu ortadoğu yemeği çok basit tariflerle hazırlanabilmektedir.


Falafel nasıl yapılır?

Falafel köfte nasıl yapılır sorusunun yanıtı oldukça basittir. Tamamen vegan olan falafeli, hazır falafel tercih ederek daha kısa sürede de aynı lezzet ile hazırlayabilirsiniz.


Şekeroğlu Falafel Seti İle Kolay Falafel Hazırlanışı

200 Gr'lık Falafel harcı 220 ml sıcak su ile ıslatılır. En az 1 saat bekletilir ve yoğurulur.

Felafel harcı, aparat ile şekillendirilerek kızgın yağa bırakılır.

Bir tarafı kızardıktan sonra diğer tarafı kızartılmak için çevrilir.

Daha sonra Falafel, tahin ile servis edilir. Damak zevkinize göre farklı soslar da tercih edebilirsiniz.

Not: Ayrıca Şekeroğlu Falafel Kutu içeriğinde Falafel kalıbı da bulunmaktadır.

Malzemeler:

(Yaptığınız köftelerin büyüklüğüne göre 15-16 adet çıkıyor)

● 2 su bardağı nohut

● 1 soğan

● 2-4 diş sarımsak

● Yarım su bardağı maydanoz

● 2 yemek kaşığı un

● 3 çay kaşığı tuz

● 2 çay kaşığı kimyon

● Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber

● 1 çay kaşığı kabartma tozu

● Susam

Not: Fırında yapmak isterseniz yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip, üzerlerine zeytinyağı sürüp pişirebilirsiniz


Evde Falafel Yapılışı

● Falafel yapmak için, öncelikle bir bir rondo makinesine ihtiyacınız olacak. Önceden haşlanmoş 2 su bardağı soğutulmuş nohutu, ortadan bölünmüş soğanları, sarımsakları ve maydanozu robotun içine ilave ediyoruz. Tuz, toz biber, kimyon, kırmızı ve unu ekledikten sonra robotu bir süre çalıştırıyoruz. Nohutlar tamamen ezilene kadar robotu ara ara durdurup, karışımı kaşık yardımı ile dağıttıktan sonra tadını kontrol edebilirsiniz.

● Macun kıvamına gelen falafeli, derin bir kabın içine alın. Ve üzerine susamlı kabartma tozunu ekleyerek kaşık ile karıştırın. Yaklaşık 45 dakika kadar buzdolabında bu harcı bekletmeniz gerekiyor. Bunun sebebi de kabartma tozunun baharatlara işlemesi.

● Buzdolabından çıkarılan falafel harcını, yuvarlayarak basık köfteler haline getiriyoruz.

● Kızarmış yağda, falafelleri pembeleşene kadar kızartıyoruz. Kızaran falafelleri yağını çekmesi için kağıt havlunun üzerine alıyoruz. Sonrasında dilerseniz sos da hazırlayarak servis edebilirsiniz.


Falafel sosu

Tahin sosu için:

3 yemek kaşığı tahin

Çeyrek Limon

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Tahin, limon ve zeytinyağını bir kasenin içinde karıştırarak sosu hazırlayabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz sosun içine yoğurt da ilave edebilirsiniz.

Afiyet olsun.


Hazır Falafel

Hazır falafel oldukça kolay hazırlanan 8-10 kişilik, 400 gramdan oluşan paketlerde, falafel kalıbı hediyesi ile birlikte satılmaktadır. Zahmetsiz ve pratik şekilde falafel hazırlamak istiyorsanız, tercihiniz hazır falafelden yana olmalıdır.